Kloosterbier, trappistenbier en abdijbier, hoe werkt dit?

Kleiburg brouwt kloosterbier en dus geen trappistenbier of abdijbier. Maar hoe werkt dat nu precies?

Trappistenbier

Trappist is een beschermde titel. Je hebt goedkeuring nodig van de Internationale Vereniging Trappist. Er zijn een aantal eisen om de titel te mogen dragen als biermerk. Zo kan trappistenbier alleen worden gebrouwen binnen de muren van een abdij, onder toezicht van monniken (broeders) of monialen (zusters) en moet een deel van de opbrengst aan goede doelen besteed worden.

Abijdbier

Alle trappistbieren zijn ook abdijbieren, maar niet alle abdijbieren zijn ook trappistbieren. Dat komt omdat abdijbier niet aan de regels hoeft te voldoen van trappistenbier. Abdijbier heeft alleen de regel dat de brouwerij verbonden moet zijn met een abdij. Een abdij is een ommuurd geheel van gebouwen dat door monniken of nonnen van een kloosterorde worden gebruikt, waaronder het klooster (waar wordt gewoond en gebeden), gastenhuis en werkgebouwen.

Kloosterbier

Brouwerij Kleiburg brouwt kloosterbier. Dat komt omdat het Kleiklooster, waar de brouwerij mee verbonden is, geen complex van gebouwen is met een muur er omheen, maar enkel een kloostergebouw. Daarnaast is het bijzonder dat er in het Kleiklooster, in tegenstelling tot abdijen, zowel katholieken als protestanten wonen.

Abt Johannes
  • Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Kloosterbier, trappistenbier en abdijbier, hoe werkt dit?

Dit bericht delen

Andere berichten

De Proefzaak opent vierde vestiging in het Utrechtse Werkspoorcafé

De Proefzaak opent vierde vestiging in het Utrechtse Werkspoorcafé

Op woensdag 26 juli opende een vierde vestiging van De Proefzaak in Utrecht. Het speciaalbiercafé neemt hiermee de locatie over…
Brouwerij Kleiburg en La Trappe brouwen samen een limited edition

Brouwerij Kleiburg en La Trappe brouwen samen een limited edition

Bijlmer, maart 2023 – Brouwerij Kleiburg en La Trappe Trappist brengen samen een limited edition-bier uit: Tripel Traditionair. De samenwerking…