Kleiburg brouwt eerste Nederlandse bananenbier

In Afrika zijn ze er al dol op: bananenbier. Hoogste tijd dat ook bierliefhebbers hier kennismaken met deze fruitige dorstlesser. Natuurlijk gaven onze brouwers daar wel hun eigen draai aan. Het resultaat? Biri Bana! Een gebalanceerd speciaalbier met een zomerse twist. 

Terrasbier in de stijl van een Weizen

Voor het allereerste Nederlandse bananenbier gebruiken we onder andere gemoute tarwe. De smaken en het mondgevoel dat je met een tarwebier kunt creëren, gaan namelijk goed samen met banaan. Om de aroma’s van de banaan te bewaren, voegen we ze pas tijdens het einde van de kooktijd toe. Zo ontstaat een licht troebel witbier (5,5%) met een zachte smaak, romige schuimkraag en subtiele tonen van banaan. Een mooi terrasbier in de stijl van de geliefde Weizen-bieren, maar dan nét even anders.

Gebrouwen met bananen van eigen bodem

Extra leuk? We gebruikten voor dit speciaalbier bananen van eigen bodem. Ze groeien in Ede, in de kas van Neder Banaan. In de kas vindt onderzoek plaats naar een nieuwe teeltmethode van bananen: niet in de volle grond, maar in potten met substraat. Dat is een speciale ondergrond van kokosvezels. Hierdoor is de plant niet gevoelig voor bodemschimmels en zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. De kennis die het onderzoek oplevert, wordt wereldwijd gedeeld. Zo draagt Neder Banaan bij aan een duurzame en toekomstbestendige bananenteelt.

Experimenteren in de brouwerij

De keuze voor bier van echte bananen zorgde wel voor wat uitdagingen. De meeste bananenbieren worden namelijk gemaakt met onder andere bananenextract. Bij Kleiburg houden we van puur natuur en dus puzzelden we net zo lang tot we het perfecte recept hadden. Omdat we werken met verse bananen, kunnen er subtiele smaakverschillen zitten tussen verschillende brouwgangen. Het bananenbier is verkrijgbaar in een beperkte oplage. 

Proefbox aanvragen voor jouw horecazaak? Ontdek hoe je Biri Bana in huis haalt.

  • Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Kleiburg brouwt eerste Nederlandse bananenbier

Dit bericht delen

Andere berichten

De Proefzaak opent vierde vestiging in het Utrechtse Werkspoorcafé

De Proefzaak opent vierde vestiging in het Utrechtse Werkspoorcafé

Op woensdag 26 juli opende een vierde vestiging van De Proefzaak in Utrecht. Het speciaalbiercafé neemt hiermee de locatie over…
Brouwerij Kleiburg en La Trappe brouwen samen een limited edition

Brouwerij Kleiburg en La Trappe brouwen samen een limited edition

Bijlmer, maart 2023 – Brouwerij Kleiburg en La Trappe Trappist brengen samen een limited edition-bier uit: Tripel Traditionair. De samenwerking…