het klei­klooster

Kloosters en bier. Ze zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Midden in de Bijlmer voegen we met het Kleiklooster een nieuw hoofdstuk toe aan dat eeuwenoude verhaal. We bouwen daarbij voort op de christelijke kloostertraditie, maar geven er een eigentijdse draai aan.

Kleiburg-LR-8026
NG-Kleiburg-LR-8054-Small

Klooster in een betonflat

Bij een klooster denk je misschien aan serene stilte, monniken in habijten en een middeleeuws gebouw tussen uitgestrekte landerijen. Het kleiklooster is de moderne variant in een eigenzinnig, stedelijk jasje. Het ligt in een van de meest dynamische wijken van Amsterdam, waar de metro’s voorbij razen en meer dan 150 nationaliteiten samenleven. Hier begon ons verhaal in 2015, toen een van de karakteristieke betonflats niet gesloopt werd maar een tweede leven kreeg.

Gastvrije leef­gemeenschap

In het klooster woont een groep mensen die zich toewijdt aan een spiritueel en gastvrij leven in de Bijlmer. Ze trekken zich niet terug uit de drukke wereld, maar staan er juist midden in. Met een groot hart en praktische hulp voor de mensen die eromheen wonen. En een passie voor de buurt en haar mensen. Ze delen in het klooster het leven met elkaar. De mooie en moeilijke momenten. Blijdschap, pijn en verdriet. Ook zijn er gastenkamers voor stadsgenoten die even op adem willen komen of een steuntje in de rug nodig hebben. De deuren van het klooster staan open. Kom gerust langs om je verhaal te delen of voor een moment van bezinning in de kapel!

Kleiburg-LR-8026
NG-Kleiburg-LR-7924-Small

In de voetsporen van monniken

Oude kloostertradities vormen een levende inspiratiebron voor de kleikloosterlingen. Eén van die tradities? Dat is het brouwen van bier. Eeuwenlang brouwden monniken bier om te voorzien in hun levensonderhoud. De kleikloosterlingen volgen in hun voetsporen door bier te brouwen dat (je) goed doet. De brouwerij van Kleiburg is namelijk een sociale onderneming, waarvan een deel van de opbrengst naar het klooster en haar maatschappelijke activiteiten gaat.

Wil je meer weten over het Kleiklooster?

Er valt nog veel meer te ontdekken aan ons mooie klooster. We hebben bijvoorbeeld diverse activiteiten in en om de kleiburg flat en bidden dagelijks. Geïnteresseerd? Bekijk dan rustig onze website.