De Brouwerij

Kijk mee in onze klooster­brouwerij

Midden in de Bijlmer vind je een plek waar de tijd even stilstaat. Tussen flats en kantoorkolossen ligt de brouwerij van Kleiburg. Een plek waar we op ambachtelijke wijze kloosterbier brouwen. Modern monnikenwerk waarbij we eeuwenoude tradities koesteren en tegelijkertijd een moderne twist geven. Kijk je mee in de brouwerij?

Kleiburg-LR-06
NG-Kleiburg-LR-7850-Small

Mouten

Zie je die pallets vol mout? Daar begint het allemaal mee. Mout is graan dat eerst ontkiemd is en daarna wordt gedroogd. Hoe zwaarder het bier, hoe meer mout onze brouwers gebruikers. De gedroogde mout gaat in de schrootmolen. Daarmee vermalen we de mout. Zo komen de vliesjes van de mout los en kan het zetmeel straks afgebroken worden in suikers.

Maischen en Filteren

De geschrote mout lossen we op in zuiver water van zo’n 50 tot 80 graden. Dat noemen we maischen. Het is een magisch proces waarbij onze brouwers spelen met de temperatuur om het suikergehalte te sturen en eiwitten in het bier af te breken of juist heel te laten. Zo ontstaat de specifiek stijl en smaak van een bier. Tijdens het maischen ruikt het altijd licht zoet in de brouwerij. Klaar? Dan filteren we in een speciale kuip de vliesjes uit de vloeistof. Zo blijft alleen de wort over: een helder, zoet drankje.

NG-Kleiburg-LR-7874-Small
Stoom

Koken

Tijd om de wort te koken. Dat doen we in deze grote ketels. Ooit ging er melk in, maar wij hebben ze zelf omgebouwd tot brouwketels. Per keer produceren we zo’n 2.000 liter bier. Tijdens het koken voegen we stapsgewijs hop toe. Eerst de bittere hop, later de meer aromatische hop. Het ruikt dan lekker kruidig in de brouwerij. De hop geeft het bier zijn bitterheid, schuimkraag en eigen geur. Wist je dat er meer dan 250 soorten hop zijn? We gebruiken er bij Kleiburg zo’n 15 om elk speciaalbier zijn eigen karakter te geven.

Gisten

Na zo’n anderhalf tot twee uur koelen we de gekookte wort terug en gaat het één van deze zes tanks in. Daar voegen we de gist bij en dan is het wachten. Na een kleine dag begint de vloeistof te bubbelen: de geboorte van het bier. In de brouwerij hoor je dan een van de meest rustgevende geluiden op aarde.. Alsof je met je voeten in een zacht, kabbelend beekje staat. We geven bij Kleiburg het bier lekker veel tijd om te gisten: het hoeft niet binnen een paar weken in de fles te zitten. Zo krijgt het bier de tijd om zijn volle, gelaagde smaken te ontwikkelen. Voor sommige bieren – zoals onze Session IPA, Triple IPA en Slightly Sour – voegen we tijdens het gisten nog extra hop toe. Dry hoppen is een klein feestje voor brouwers: de hele brouwerij ruikt dan fruitig.

NG-Kleiburg-LR-7928-Small
NG-Kleiburg-LR-7889-Small

Bottlen

De meeste bieren worden gefilterd voordat ze de fles in gaan. Dat doen we bij Kleiburg bewust niet. Het gist blijft dus in de fles zitten, waardoor het bier zich blijft ontwikkelen en de smaak van het bier zich verdiept. Hierdoor smaakt – net als in de middeleeuwse kloosters – niet ieder biertje precies hetzelfde. En dat heeft juist zijn charme vinden we bij Kleiburg. De bieren rusten nog twee tot drie weken in de warmtekamer, waar de nagisting op de fles plaatsvindt. Daarna verhuizen ze naar onze koelcel. Zie het als de moderne variant van de oude kloosterkelder, met een stabiele temperatuur waarin ambachtelijk bier zich het lekkerst voelt.

Rondleidingen

We snappen dat je graag een rondleiding wilt door onze brouwerij. Helaas hebben onze brouwers voorlopig al hun tijd en aandacht nodig om het lekkerste speciaalbier voor jou te brouwen. Wil je toch de Kleiburg-beleving? Kom dan langs in de Proefzaak Amsterdam. Bestel een proefplankje en geniet van onze bieren terwijl je de brouwerij in kijkt. Je bent van harte welkom!